Dnes nájdeme na trhu širokú škálu skiel, ktoré majú rôzne vlastnosti. Pri výbere skla na obraz by sme si mali preto zvážiť  jeho pozitíva a negatíva, a podľa toho sa rozhodnúť. Prečo je dôležité mať na svojich obrazoch správne sklo?

S príchodom jari som sa rozhodla pre veľké upratovanie. Po umytí okien som sa vrhla na svoje obrazy a všimla som si, že v spálni sa skrýva obraz s obyčajným sklom.  A to som si myslela, že som si v nich urobila poriadok. Mám roztriedené obrazy podľa toho, aké majú sklá.

Na začiatku som mala na všetkých obrazoch obyčajné sklo, pretože ešte vtedy iné ani neexistovalo.  Sklo ochránilo obraz pred prachom, avšak farby obrazu pred UV lúčmi neochránilo. Keď sa obraz zavesil na stenu oproti oknu, obraz sa nedal ani len vidieť. Na skle boli viditeľné iba odrazy ostatných vecí v izbe.

 

Ale pred 15-timi rokmi prvýkrát prišiel na trh nový typ skla – antireflexné sklo. Tak som sa rozhodla vymeniť sklá či už na fotkách, na grafikách alebo na ostatných obrazoch.  A to z viacerých dôvodov.

Fotky s lesklým povrchom majú tendenciu sa lepiť na obyčajné sklo. Toto sklo má tak hladký povrch, že sa na ne fotka dokonale prilepí. A takéto fotky sa už nedajú odlepiť bez zničenia. Antireflexné sklo má zdrsnený povrch, a preto sa to stať nemôže.

Toto sklo je upravené tak , aby neprenikali UV lúče, a preto zabraňuje vyblednutiu farieb.

Navyše povrch nie je hladký, tak sa v ňom nič neodzrkadľuje. Obraz je vidieť v plnej kráse.

Preto som sa vtedy rozhodla vymeniť všetky sklá na fotkách, ale aj na obrázkoch.

Lenže ma trápila ešte jedna vec. Čo s obrazmi v detskej izbe?

A vtedy som našla plexisklo. Tým, že je to plast, je nerozbitný, deti sa môžu šantiť, a navyše jeho UV  vlastnosti  sú vynikajúce –  neprepúšťa 99% lúčov a obrazy nevyblednú.

Posledná veľká reorganizácia skiel sa udiala asi pred dvoma rokmi, keď sa na slovenský trh dostalo sklo, ktoré volám muzeálne, alebo špeciálne. Nepriepustnosť UV lúčov je menej ako 98%, odrazivosť je o 8-krát menšia ako pri normálnom skle, a jasnosť farieb je zachovaná na 97%. Sú to vysoké čísla, ale jednoducho povedané – obraz nikdy nevybledne, nevidíte sa v ňom ako v zrkadle a farby je vidno cez toto sklo tak isto, ako bez neho. Sú také dobré, že ich používajú v múzeách aj pred oleje, aby ich ochránili pred slnečnými lúčmi. Tak som sa rozhodla cenné grafiky, staré dokumenty a fotky prerámovať do tohto typu skla.

Venovala som tejto problematike dosť veľa času, a konečne mi na stene visia obrazy, na ktoré keď sa pozriem, mám príjemný pocit. A pre mňa je najdôležitejšia útulnosť domova, s peknými spomienkami na stene.

Chcem zarámovať obraz